10% MIDWEEKACTIE!

Tot en met donderdag 11 augustus ontvangt u 10% korting op het gehele assortiment. Bestel snel!

Kan EPDM rubber op elk soort ondergrond?

De meest gestelde vragen op een rijtje:

 1. Kan ik EPDM rubber op hout lijmen?
 2. Kan ik EPDM rubber op beton aanbrengen?
 3. Kan ik EPDM rubber op roofing plakken?
 4. Kan ik EPDM rubber op mastiek dakbedekking plakken?
 5. Kan ik EPDM rubber op isolatie lijmen?
 6. Kan ik EPDM rubber over PVC dakbedekking plaatsen?
 7. Kan ik EPDM rubber op metaal aanbrengen?
 8. Kan ik EPDM op EPDM lijmen?
 9. Kan ik EPDM rubber op zink lijmen?
 10. Kan ik EPDM rubber over mijn oude dakbedekking aanbrengen?

1. Kan ik EPDM rubber op hout lijmen?

EPDM rubber is uitstekend geschikt om op een houten ondergrond worden aangebracht zoals bijvoorbeeld OSB of underlayment platen. Ook bij onverwarmde schuren of een overkapping kan EPDM dakbedekking direct op het hout worden verlijmd. Wilt u PDM dakbedekking plaatsen op een pand met verwarmde ruimtes, dan kan er condensvorming optreden tussen het EPDM en de houten ondergrond. Met PIR isolatieplaten in combinatie met damp werende folie kan dit voorkomen worden.

Let op met EPDM rubber en nat hout

Voor een optimale hechting kunt u EPDM rubber beter niet verwerken als de houten ondergrond nat is. EPDM is namelijk dampdicht waardoor het vocht opgesloten blijft en houtrot de constructie kan aantasten. Wacht daarom met het aanbrengen van EPDM dakbedekking tot de houten ondergrond droog is.

Conclusie: EPDM rubber kan verlijmd worden op hout. Pak het goed aan en voorkom condensvorming met een dampwerende folie. Breng de EPDM aan op schoon en droog hout.

2. Kan ik EPDM rubber op beton aanbrengen?

Ja, u kunt EPDM rubber op beton lijmen. Zorg wel altijd voor een schoon dak zonder scherpe delen. Een primer is in principe niet nodig. Als u liever wel een primer gebruikt dan moet deze minstens 24 uur of langer drogen. Wanneer de primer niet voldoende droog is, kan dit de optimale hechting van de EPDM lijm teniet doen.

Conclusie: U kunt EPDM verlijmen op beton. Een primer is in principe niet nodig. Mocht u toch nog twijfelen dan kunt u altijd contact opnemen met onze EPDM specialisten.

3. Kan ik EPDM rubber op roofing plakken?

U kunt EPDM in sommige gevallen aanbrengen op roofing, ook wel bitumen of dakleer genoemd. Er zijn wel een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden.

 • De ondergrond moet droog zijn;
 • Het dak moet geïsoleerd zijn zodat condensvorming voorkomen wordt;
 • De ondergrond moet schoon zijn.

Vocht en EPDM lijm gaan niet samen. Voor een optimale hechting moet het te verlijmen oppervlak droog zijn. De 'oude' roofing dakbedekking fungeert hier in principe als een dampdichte laag.

Conclusie: Wilt u EPDM op roofing plakken? EPDM kan in veel gevallen verlijmd worden op roofing. Bestaande dakisolatie is daarbij wel noodzakelijk om te grote temperatuurverschillen te voorkomen. Zo wordt condensatie in de dakconstructie voorkomen.

4. Kan ik EPDM rubber op mastiek dakbedekking plakken?

Nee, EPDM kan niet aangebracht worden op een mastiek dak. Mastiek werd vroeger vaak overgoten met grind, en deze scherpe steentjes zijn niet goed voor het EPDM rubber. Is het oude mastieken dak weghalen niet mogelijk, maak dan gebruik van een tussenlaag. Hier zou u PIR isolatieplaten voor kunnen gebruiken, waarop u vervolgens het EPDM aanbrengt.

Conclusie: Nee, EPDM rubber aanbrengen op mastiek is niet (rechtstreeks) mogelijk.

5. Kan ik EPDM rubber op isolatie lijmen?

Niet elk isolatiemateriaal is geschikt om te verwerken in combinatie met EPDM rubber. EPDM kunt u alleen aanbrengen op daarvoor geschikte PIR isolatieplaten. Bij EPDM XL kunt u PIR isolatieplaten kopen met de juiste cachering. Deze speciale laag zorgt voor een optimale hechting van de EPDM lijm. Onder deze isolatieplaten dient een dampremmende folie aangebracht te worden.

Conclusie: EPDM dakbedekking kan alleen aangebracht worden op PIR dakisolatieplaten.

6. Kan ik EPDM rubber over PVC dakbedekking plaatsen?

EPDM rubber kent weinig nadelen, maar een nadeel van EPDM is de slechte chloorbestendigheid. Aangezien PVC chloor bevat is het niet mogelijk om EPDM op een PVC dak te plaatsen.

Conclusie: Nee, EPDM rubber aanbrengen op PVC dakbedekking is niet mogelijk.

7. Kan ik EPDM rubber op metaal aanbrengen?

Jazeker, het lijmen van EPDM op metaal is mogelijk. Te denken valt hierbij aan metalen zoals aluminium en zink. Heeft u vragen over het verlijmen van EPDM op metalen? Neem dan gerust contact met ons op.

Conclusie: Ja, u kunt EPDM aanbrengen op diverse metalen mits deze schoon, roestvrij en vetvrij zijn.

8. Kan ik EPDM op EPDM lijmen?

Ja, met onze contactlijm kunt u EPDM stroken aan elkaar plakken. Voor accessoires zoals prefab hoeken wordt voor een waterdichte verlijming ook EPDM kit gebruikt.

Conclusie: EPDM op EPDM plakken is mogelijk. Gebruik hiervoor de EPDM contactlijm van EPDM XL. Voor de de montage van EPDM accessoires heeft u onze EPDM kit nodig.

9. Kan ik EPDM rubber op zink lijmen?

Zink wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld dakgoten. Door corrosie zal er op den duur lekkage op gaan treden. Wanneer een zinken dakgoot ter hoogte van lasnaden niet te erg beschadigd is, dan kunt u deze renoveren en waterdicht maken met EPDM rubberstroken. Wanneer de lasnaden té beschadigd zijn dan moeten ze eerst gerepareerd worden. Wij adviseren voor dit doel rubberstroken met een dikte van 1,30 millimeter. Een dakgoot bevat vaak vuil dat de hechting van de lijm negatief kan beïnvloeden. Zorg er daarom voor dat de dakgoot schoon is voordat u begint met lijmen.

Conclusie: EPDM rubber kan verlijmd worden op zink, mits het te verlijmen oppervlakte schoon is en vrij is van vuil.

10. Kan ik EPDM rubber over mijn oude dakbedekking aanbrengen?

Zoals u heeft kunnen lezen kunt u EPDM in sommige gevallen over bestaande dakbedekking aanbrengen. Uitgezonderd zijn PVC dakbedekking en mastiek daken. Ook dient in de meeste gevallen het dak voldoende geïsoleerd te zijn om condensvorming te voorkomen.

Conclusie: EPDM aanbrengen op bestaande dakbedekking is zeker mogelijk. Er zijn echter uitzonderingen zoals mastiek en PVC daken.

EPDM rubber kan op diverse ondergronden

Samenvattend, als u niet in de gelegenheid bent om met een schone lei te beginnen en de oude dakbedekking eerst af te voeren, is EPDM in de meeste gevallen een optie. Als u zich goed aan de door ons gegeven tips en adviezen houdt, bent u met EPDM dakbedekking voor meer dan 50 jaar voorzien van een uitstekende dakbedekking. Wij hebben het voor u in een overzicht gezet:

Overzicht

Ondergrond Verlijming mogelijk?
EPDM op hout Ja
EPDM op beton Ja
EPDM op isolatie Ja, alleen voor dit doel geschikte PIR isolatieplaten.
EPDM op roofing Ja, mits bij verwarmde ruimtes voorzien van isolatie.
EPDM op zink plakken Ja
EPDM over oude dakbedekking In veel gevallen mogelijk. Er zijn enkele uitzonderingen.
EPDM op mastiek Nee
EPDM op PVC dakbedekking plakken Nee
EPDM op metaal In veel gevallen mogelijk.
EPDM op EPDM lijmen Ja

Tabel 1: EPDM lijmen op diverse ondergronden.

Copyright © 2022 EPDMXL | EPDM Folie en EPDM Dakbedekking op Maat