GRATIS ADIDAS EK 2024 BAL!!

Scoor direct en ontvang t/m donderdag 13 juni een gratis replica Adidas EK 2024 bal bij aanschaf van een EPDM dakpakket!* 

Let op: OP=OP

Handleiding EPDM

Hier vindt u de handleiding voor het aanbrengen van EPDM dakrubber op een dak. Lees in onze uitgebreide EPDM dak handleiding alles over het zelf aanbrengen van EPDM. Heeft u na het lezen van deze handleiding nog vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op voor advies!

 

Bekijk instructievideo

Kenmerken EPDM rubber

 • Synthetische EPDM rubber (ethyleenpropyleen- dieen-monomeer)
 • 100% UV-bestendig
 • Blijvend soepel en elastisch
 • Extreem lange levensverwachting, minstens 50 jaar.
 • Hoge elasticiteit. Tot 400% rek
 • EPDM is scheurvrij, breukvrij, krimpvrij en rotvrij
 • Goede weerstand tegen temperatuurschommelingen en hoge temperatuurvastheid (-40oC tot +120oC)
 • Recycleerbaar, milieu neutraal, duurzaam
 • Wortelwerend, geschikt voor groene daken
 • Direct 100% waterdicht
 • Brandveilig systeem
 • Geschikt voor alle typen platte en licht
 • hellende daken, voor zowel renovatie als nieuwbouw
 • Gemakkelijke en snelle plaatsing
 • Voor zowel professionals als doe-het-zelvers.

Hulpstukken, lijm & EPDM accessoires

Dak opmeten en EPDM bestellen

Rechthoekig dak

Meet de totale lengte van het dak + de opstaande randen aan de zijkant. Tel daar 20 centimeter bij op en herhaal dit om de totale breedte te bepalen.

Voorbereiding ondergrond

De ondergrond moet vrij zijn van stof, vuil, vocht, scherpe delen, vet en andere materialen die schade kunnen toebrengen aan de EPDM dakrubber of een belemmering kunnen vormen voor de optimale hechting van de EPDM lijm.

Aanbrengen van EPDM rubber op dak

1) Vouw/rol de EPDM dakbedekking over het dak uit. Zorg ervoor dat de rubberfolie gelijkmatig over de rand verdeeld is. Laat de bedekking ca. 1 uur liggen/rusten om de (fabrieksmatige) ontstane spanning te neutraliseren.

2) Vouw/rol de EPDM dakbedekking over de kortste zijde tot de helft terug. U kunt hiervoor indien nodig gebruik maken van een hemelwaterafvoerbuis / wals

3) Breng voor het terug opgevouwen/opgerolde dakrubber een ononderbroken lijmstreep aan op het dak, met de bodemlijm (T-3700). U kunt het beste ongeveer 5 gaten onderin het blik boren, van ongeveer 8mm. Vervolgens verdeelt u de lijm al gietend over uw dakoppervlak. De lijm wordt vervolgens in rillen aangebracht op het dakoppervlak. De bodemlijm (T-3700) wordt enkelzijdig aangebracht op het dak met uitzondering van de laatste 20 cm. De laatste 20 cm van het dak hoest u niet te lijmen met de T-3700, maar dit moet evenals de muren en opstaande randen gebeuren met de randen & opstandenlijm (T-2000). U dient deze lijm aan beide zijden aan te brengen.

4) Leg en / of rol de EPDM dakbedekking over de gelijmde ondergrond en druk deze voorzichtig aan met een hemelwaterafvoerbuis of wals. Vervolgens de EPDM dakbedekking vanuit het midden naar buiten een paar keer na walsen / aandrukken zodat het EPDM dakrubber goed in de lijm komt te liggen en eventuele luchtbellen verdwijnen. Het walsen / aandrukken van de EPDM rubberfolie kunt u ook weer doen met de hemelwaterafvoerpijp / wals / stang Herhaal dezelfde werkwijze voor de andere helft van het dak.

Dakrandafwerking & verlijmen

1) Vouw het EPDM dakrubber langs de dakranden minimaal 20 cm terug tot op het dakvlak en breng met een blokkwast / bokkenpoot de lijm aan op zowel de dakbedekking als de ondergrond. De lijm moet worden aangebracht vanaf 10 centimeter op het dakvlak tot aan de bovenzijde van de dakrand. Gebruik hiervoor de EPDM randen en opstanden lijm (T- 2000). Wacht totdat de lijm vingerdroog is daarna kan de dakbedekking worden aangebracht. De EPDM goed aandrukken met bijvoorbeeld de EPDM aandrukroller.

EPDM Binnenhoek

Vermijd lekken. Hoeken niet knippen maar vouwen.

1) Hoeken vouwen tot een puntzak

2) Hoeken plat op de dakrand verlijmen door middel van de R&O contactlijm T-2000 of de EPDM kit (T-250)

Inwerken van hemelwaterafvoeren

Gebruik de voorgevormde hemelwaterafvoeren. Er zijn twee types te verkrijgen: rechthoekige horizontale afvoer met stadsuitloop (90° of 45°) of de ronde verticale inpandige afvoer.

1) Bepaal de plaats van de afvoer en teken deze af met een krijtje.

2) Knip de plaats waar de afvoerpijp moet komen weg en breng de afvoer aan. Zaag eventueel de afvoerpijp op de juiste lengte.

3) Breng vervolgens de EPDM R&O contactlijm (T-2000) aan tussen de flap van de afvoer en het EPDM rubber op circa 2 centimeter binnen de rand van de flap en rond de opening en rol vervolgens het geheel goed aan. Zorg er steeds voor dat er een kleine hoeveelheid lijm tussen de dakbedekking en de afvoer uitkomt. De overtollige lijm voorzichtig verwijderen. De laatste 2 cm van de flap (buitenrand) afkitten met EPDM Sealant / kit (T-250)

Inwerken van manchet voor ronde dakdoorvoeren, ventilatie- en ontluchtingspijpen

Manchetten dienen om ronde doorvoeren in de EPDM dakbedekking waterdicht af te werken. Bepaal de doorsnede van de dakdoorvoer en knip de overeenkomstige cirkel uit, die op de manchet gedrukt staat. Het uitgeknipte gat dient steeds ca. 1/3 van de diameter van de doorvoer te bedragen.

Doorsnede doorvoer

50 - 70 mm - uit te knippen cirkel 20mm

71 - 110 mm - uit te knippen cirkel 30mm

111 - 130mm - uit te knippen cirkel 40mm

131 - 160mm - uit te knippen cirkel 50mm

161 - 190mm - uit te knippen cirkel 60mm

191 - 220mm - uit te knippen cirkel 70mm

1) Teken de manchet af op het dakvlak en breng 2 centimeter binnen de markeringslijn en rond het gat een sluitende lijmstreep met de R & O contactlijm aan. Trek de manchet onder spanning over de buis of pijp totdat de flap ontspannen op het dakvlak ligt en de opgespannen kraag een opstand vormt tegen de buis. De kraag rondom de buis kan worden afgekit met de EPDM Sealant (T-250)

2) De flap stevig aanrollen zodat een kleine hoeveelheid lijm onder de manchet uitkomt.

Dakrandafwerking met EPDM daktrim

De EPDM-trim wordt bovenop de EPDM dakbedekking geplaatst. Begin altijd op de hoek en gebruik bij voorkeur hiervoor de voorgevormde hoekstukken van 90°. Plaats de bijgeleverde verbindingsstukjes die ervoor zorgen dat de verschillende daktrim onderdelen elkaar niet kunnen raken. Zij zorgen ervoor dat het materiaal bij temperatuurschommelingen kan uitzetten of krimpen. De EPDM trim is voorzien van voorgeboorde gaten. Gebruik de meegeleverde schroeven en neopreenringen om het EPDM dakrandprofiel vast te schroeven. Aan de onderzijde van het hoekstuk en de EPDM trim is een rubberstrip van EPDM bevestigd. Deze rubberstrip zorgt voor de waterdichte afdichting van de EPDM trim. Schroef het hoekstuk vast met de schroeven in combinatie met de bijgeleverde neopreenringen. Schuif de EPDM trim over de verbindingsstukjes van het hoekstuk tot aan het uitstekende markeringspunt in het midden van het verbindingsstukje. Een kleine opening tussen de trim is noodzakelijk voor het uitzetten en werken van de EPDM trim. De bijgeleverde afdekplaten dichten de naden bovenop de EPDM trim af.

Dakrandafwerking met universele daktrim methode 1

Het profiel wordt bovenop de EPDM dakbedekking geplaatst. Begin altijd op de hoek en gebruik bij voorkeur hiervoor de voorgevormde hoekstukken van 90°. Plaats de bijgeleverde verbindingsstukjes die ervoor zorgen dat de verschillende dakrandprofielen en onderdelen elkaar niet kunnen raken. Zij zorgen ervoor dat het materiaal bij temperatuurschommelingen kan uitzetten of krimpen. Boor de hoekstukken voor in de aangegeven sleuf (bovenkant), of gebruik zelfborende schroeven. Doe dit om de 40 centimeter beginnend en eindigend op 4 centimeter van het einde. Aan de onderzijde van het hoekstuk of dakrandprofiel is een kit-goot voorzien. Vul deze met de EPDM kit (T 250). Plaats eveneens kit op ieder uiteinde/verbinding. Schroef het hoekstuk vast met de zelfborende schroeven van 35 mm. Boor ook de dakrandprofielen voor in de daarvoor aangegeven sleuf aan de bovenkant, om de 40 cm, beginnend en eindigend op 4 cm van het uiteinde. Vul de “kit-goot” zoals hierboven beschreven. Schuif het dakrandprofiel over de verbindingsstukjes van het hoekstuk tot aan het uitstekende markeringspunt in het midden van het verbindingsstukje. Een kleine opening tussen de trim is noodzakelijk voor het uitzetten en werken van het dakrandprofiel. Schroef deze vast en vul de naden op met de EPDM kit (T 250) Eventueel kan het dakrandprofiel worden afgewerkt met een EPDM strook.

Dakrandafwerking met universele daktrim methode 2

Het profiel wordt rechtstreeks bovenop de dakrand geplaatst. Begin altijd op de hoek en gebruik bij voorkeur hiervoor de voorgevormde hoekstukken van 90°. Plaats de bijgeleverde verbindingsstukjes die ervoor zorgen dat de verschillende dakrandprofielen/onderdelen elkaar niet kunnen raken. Zij zorgen ervoor dat het materiaal bij temperatuurschommelingen kan uitzetten of krimpen. Boor de hoekstukken voor in de aangegeven sleuf (bovenkant), of gebruik zelfborende schroeven, om de 40 cm beginnend en eindigend op 4 cm van het einde. Schroef het hoekstuk vast met de zelfborende schroeven van 35 mm. Boor ook de dakrandprofielen voor in de daarvoor aangegeven sleuf aan de bovenkant, om de 40 cm, beginnend en eindigend op 4 cm van het uiteinde. Schuif het dakrandprofiel over de verbindingsstukjes van het hoekstuk tot aan het uitstekende markeringspunt in het midden van het verbindingsstukje. Een kleine opening tussen de trim is noodzakelijk voor het uitzetten en werken van het dakrandprofiel. Schroef deze vast en vul de stuiknaden met de EPDM kit (T-250) Over het dakrandprofiel wordt de EPDM geplaatst, de EPDM lijmt u vast op de daktrim met de R&O contactlijm. De overtollige EPDM wordt in de hoek van de daktrim afgesneden. Vervolgens wordt de EPDM afgekit in de daktrim, op deze manier wordt de trim waterdicht afgewerkt.

Heeft u nog vragen?

De EPDM expert van EPDM XL beantwoordt graag al uw vragen. Neem direct contact op met onze expert of bel direct +31 (0)85-0656814.

Copyright © 2024 EPDMXL | EPDM Folie en EPDM Dakbedekking op Maat