10% WEEKENDKORTING!

Koop nu een EPDM dakpakket en ontvang t/m zondag 2 oktober 10% korting op uw gehele bestelling!
De 10% korting wordt automatisch verrekend in uw winkelwagen.

EPDM Blog

EPDM op dakterras of balkon

Een dakterras is een goede optie als uw huis of appartement geen tuin heeft en u toch wilt genieten van de buitenlucht. Ook een balkon is gemakkelijk dusdanig zo te maken dat het een ideale plek is om te genieten van het zonnetje. Een dakterras op een plat dak kan ook een nadeel hebben, want als het niet goed aangelegd is wordt de kans op lekkage groter. Met EPDM heeft u hier geen last van, want EPDM dakbedekking is dé oplossing op een balkon of dakterras!

EPDM dakbedekking op een balkon

Op een balkon EPDM leggen wordt steeds populairder en dit komt vanwege de vele voordelen dat EPDM biedt. Het is waterdicht en ongevoelig voor weersomstandigheden, wel zo handig voor deze toepassing. Tevens is het beloopbaar, niet onbelangrijk op een balkon. Met EPDM folie op het balkon voorkomt u lekkage en het is een prima geschikt om kunstgras of een zeil overheen te leggen. Op deze manier creëert u een heerlijk, onderhoudsvrij plekje voor uzelf.

EPDM-dakbedekking

Een dakterras vereist een goede dakconstructie

Voordat u een dakterras aan wilt gaan leggen is het van belang om eerst te laten controleren of de constructie sterk genoeg is om het gewicht van een dakterras te dragen. Bij veel moderne woningen is dit geen probleem, maar met name bij oudere panden valt het belastbaar vermogen soms flink tegen. Het vooraf laten controleren van de dakconstructie voorkomt problemen met het dak en hieraan verbonden kosten.

Als de constructie van het dak sterk genoeg is rest alleen nog de keuze voor een dakbedekking. Op een plat dak behoren EPDM en bitumen (roofing) tot de meest gekozen opties voor een dakterras. Maar doordat bitumen veel gevoeliger is voor veranderende weersomstandigheden zoals kou en warmte, gaat dit vaak ten koste van uw terras. Ook gaat bitumen niet zo lang mee en moet het na een jaar of 10 vervangen worden, terwijl EPDM minimaal 50 jaar meegaat.

EPDM-folie op een dakterras

EPDM-folie verschilt ten opzichte van bitumen en andere soorten dakbedekking met uitstekende specificaties op het gebied van belastbaarheid en is ongevoelig voor het uitzetten en krimpen van bijvoorbeeld houten vlonders op een dakterras. Hierdoor kunnen deze probleemloos op het EPDM worden geplaatst. Gebruik voor het plaatsen van een vlonder wel eerst rubberen tegels of kruisjes om de balken op te plaatsen om schade aan de dakbedekking te voorkomen.

In plaats van een vlonder kunt u natuurlijk ook tegels op het dakterras leggen. Deze kunnen prima boven op het EPDM worden geplaatst. Hier geldt echter ook dat u eerst rubberen tegels of kruisjes (tegeldragers) moet gebruiken. Wilt u een volledig rechte vloer dan is het in dat geval wel noodzakelijk dat het dak echt plat is en geen lichte helling vertoont. Bij grove tegels met scherpe randen is het plaatsen van een extra doek o.i.d. op de folie aan te bevelen, zo voorkomt u eventuele schade aan de dakbedekking.

Dakterras op plat dak isoleren

Als u bezig bent met een dakterras, is het verstandig om direct isolatie te overwegen. Het isoleren van een gebouw of ruimte is van belang voor het milieu en ook uw portemonnee. Sommige isolatiematerialen hebben echter moeite met de belasting van een zwaar dakterras wat ten koste kan gaan van de beloopbaarheid, waardoor het terras dus niet meer mooi vlak is. Het is dan ook van belang dat u hier de juiste keuze in maakt.

PIR isolatie is prima geschikt voor een dakterras. PIR isolatieplaten zijn namelijk net als EPDM probleemloos beloopbaar, hebben een hoge belastbaarheid en minstens zo belangrijk, ze hebben uitstekende isolerende eigenschappen. U kunt de PIR platen aan zowel de onderkant als de bovenkant van het dak plaatsen. Hoe dit in zijn werking gaat kunt u in onze handige videohandleiding bekijken. Met PIR isolatie behaalt u het hoogste rendement. Het houdt de warmte in de zomer buiten en zorgt ervoor dat in de winter de warmte het huis niet zo snel kan verlaten.

PIR isolatieplaten

Heeft u nog vragen over EPDM-folie of het toepassen van EPDM op een dakterras of balkon, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Naast EPDM en PIR isolatie kunt u bij EPDM XL ook terecht voor alle EPDM benodigdheden en toebehoren zoals EPDM lijm of daktrimmen, zodat u uw klus tot een succes kunt maken!

Kiezen tussen EPDM en bitumen

Bitumen heeft als dakbedekking al een goede naam opgebouwd omdat het reeds tientallen jaren gebruikt wordt. EPDM-folie heeft een minder bekende naam maar wint snel aan populariteit. Vooral bij renovatie en nieuwbouw is deze rubbersoort erg in trek, want naast het bekleden van daken en goten kan het namelijk ook gebruikt worden voor luchtdicht bouwen.

Wanneer u nieuwe dakbedekking nodig heeft voor een plat dak of een dak met een lichte helling, is de kans groot dat u uw keuze maakt uit EPDM en bitumen. Beide materialen hebben zo hun voordelen, maar wat zijn nou eigenlijk de belangrijkste verschillen tussen deze twee opties? Wij hebben het voor u op een rijtje gezet:

BITUMEN EPDM
Goedkoper in aanschaf Goedkoper op basis van levensduur
Levensduur 25 jaar Levensduur 50 jaar
Veel naden, grotere kans lekkage Naadloos, kan op maat besteld worden
Jaarlijks onderhoud Geen onderhoud
Kan scheuren door temperatuur invloeden Bestand tegen elke type weer
Productie met aardolie Milieuvriendelijk en recyclebaar
Ongeschikt voor groendak Wortelwerend dus geschikt voor groendak
Moet op dak worden gebrand Wordt op het dak gelijmd

Hieronder ziet u het verschil in prijs tussen bitumen en EPDM:

Soort dakbedekking Gemiddelde prijs per m2 Gemiddelde levensduur
Bitumen €45,- 25
EPDM €50,- 50

Verschil in kosten EPDM en bitumen:

Zoals u ziet is bitumen dus goedkoper in de aanschaf dan EPDM. Toch zijn de relatieve kosten van EPDM een stuk lager, de levensduur van EPDM is namelijk twee keer zo lang als de levensduur van bitumen. Omdat bitumen vaak op het dak gebrand moet worden, wordt het aanleggen van bitumen veelal door experts of vakmannen gedaan. EPDM daarentegen kunt u gemakkelijk zelf aanbrengen met behulp van ​onze instructiefilmpjes en handleidingen. De kosten zijn hierdoor een stuk lager, dat is voor u dan weer mooi meegenomen!

Waarom EPDM van EPDMXL?

Bij EPDMXL kunt u EPDM dakbedekking op maat gemakkelijk online bestellen. Ook kunt u bij ons terecht voor bijpassende producten zoals lijm, kit, isolatie of daktrimmen om uw klus mee af te ronden. Uw bestelling wordt al binnen 2 dagen verzonden en deze ontvangt u aan huis of op uw bedrijf. Voor (technisch) advies kunt u uiteraard altijd vrijblijvend contact met ons opnemen, onze experts staan altijd klaar om u zo goed mogelijk te helpen!

EPDM

Is EPDM zelfklevend of niet?

Zelfklevende EPDM, dat klinkt goed! Maar is het dat ook en is het gemakkelijker of goedkoper dan EPDM dat verlijmd dient te worden? En waarom zou je voor zelfklevende EPDM kiezen, of waarom juist niet? We nemen de voor- en nadelen eens met u door.

Zelfklevende EPDM dakbedekking

Als u van plan bent EPDM dakbedekking te gaan leggen wilt u deze klus waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk gedaan hebben. Zelfklevende EPDM dakbedekking klinkt dan ook perfect, want dan hoeft u zelf niet aan de slag met lijm en u hoeft ook niet te berekenen hoeveel u er van nodig heeft. Toch zitten er ook nadelen aan het gebruik van zelfklevende EPDM dakbedekking. Voordat u aan de slag kunt moet u namelijk het dakoppervlakte voorbehandelen met een primer omdat anders het EPDM niet goed hecht. Een ander nadeel is dat de dakbedekking als u het eenmaal geplaatst heeft, niet makkelijk meer te corrigeren is. Als u de EPDM heeft uitgerold op het dak kan blijken dat het niet helemaal recht ligt. Voor zelfklevende EPDM geldt dan vast is vast, en u kunt het niet meer recht leggen.

Conclusie:

  • Voordeel: Geen EPDM lijm nodig
  • Voordeel: Geen ingewikkelde berekening hoeveel lijm u nodig heeft
  • Nadeel: Voorbehandelen met dure primer
  • Nadeel: Na het leggen niet te corrigeren (ook niet bij blaasvorming)

Blaasvorming of luchtbellen bij het leggen van EPDM

Tijdens het leggen van EPDM kunnen er luchtbellen ontstaan onder het EPDM. Dit noemt men ook wel blaasvorming. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan doordat het EPDM niet goed wordt aangedrukt zodat het mogelijk is dat er lucht onder het EPDM komt. U zult het dan opnieuw moeten aanbrengen als u zelfklevende EPDM heeft gebruikt, om lekkage te voorkomen. De reeds geplaatste EPDM dakbedekking kunt u niet opnieuw bestellen.

Als u het EPDM heeft aangebracht met professionele EPDM lijm, kunt u voorzichtig het EPDM losmaken van het oppervlakte en het daarna opnieuw leggen en het vervolgens goed aanrollen met een EPDM aandrukroller. Zo gaat u het ontstaan van blaasvorming tegen. Luchtbellen onder het EPDM kunnen ook vanzelf weer weggaan na verloop van tijd.

EPDM dakbedekking lijmen

EPDM is de meest ideale dakbedekking voor platte en licht hellende daken. U heeft nu gelezen wat de voor- en nadelen zijn van zelfklevende EPDM en daarmee de afweging maken voor welk type EPDM u gaat. Weet u niet precies hoeveel lijm u nodig heeft? Dan heeft EPDMXL dé oplossing voor u. Wij bieden namelijk EPDM dakpakketten aan waarbij het rekenwerk door ons wordt gedaan. Aan de hand van het door u bestelde stuk EPDM krijgt u namelijk ruim voldoende lijm om het EPDM te kunnen verlijmen op uw dak. Het enige dat u tijdens het bestellen hoeft te doen is de juiste maten ingeven!

Vanwege de vele voordelen van niet-klevende EPDM levert EPDMXL uitsluitend EPDM die u door middel van EPDM lijm op het dak kunt aanbrengen. Dit geldt voor onze EPDM dakbedekking op maat, de standaard EPDM folierollen en ook voor de EPDM stroken, die u kunt gebruiken om een dakgoot te repareren of op wilt knappen door middel van het gebruiken van EPDM.

EPDM folie

EPDM makkelijk toepassen

EPDM folie is gemakkelijk aan te brengen op het dak. Of u nu doe-het-zelver bent of een vakman, het is een klus die iedereen kan klaren. Om het u nog gemakkelijker te maken krijgt u bij een bestelling een handleiding meegeleverd, en daarnaast bieden wij ook een handige video-handleiding aan op onze website die u er indien nodig altijd weer bij kunt pakken. Mochten er nog vragen overblijven over het materiaal EPDM of het verwerken daarvan, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen, per mail of telefonisch. Wij helpen u graag!

Dakgoot reparatie met EPDM

De zomer nadert zijn eind en als u nog klusjes in en om huis heeft is dit de tijd om ze nog snel even te doen. Het was geen perfecte zomer en door alle neerslag is uw dakgoot meerdere keren getest. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat uw oude dakgoot lekkage vertoond. Hiervoor heeft EPDM XL dé oplossing, want dakgoot reparatie met EPDM is niet alleen de meest duurzame optie maar ook nog eens simpel zelf te doen.

Lees meer

EPDM op een schuurdak

Bent u op zoek naar een dakbedekking voor op het platte dak van uw schuur? Wij geven u diverse goede redenen waarom u EPDM op het dak van een schuur zou moeten plaatsen!

Lees meer

EPDM op tuinhuis plaatsen

Zelf klusjes doen wordt steeds populairder, en doordat er steeds meer gebruiksvriendelijke materialen zijn, gaat dit ook steeds gemakkelijker. Het dak van een tuinhuisje vervangen is zo'n klusje, want EPDM dakbedekking op een tuinhuisje plaatsen kunt u prima zelf!

Lees meer

DPC of EPDM als waterkeringsfolie?

Heeft u last van vocht in uw kruipruimte of kelder ? Of gaat u misschien verbouwen of renoveren? Dan is het van belang dat de muren en vloeren vochtvrij en waterdicht worden. U heeft dan de keuze uit diverse soorten waterkeringsfolie, zoals DPC folie of EPDM. Maar wat is nu het beste?

Lees meer

Geschiedenis van mastieken dakbedekking

Een mastiek dak werd van vroeger uit altijd gebruikt als dakbedekking voor een plat dak of een licht hellend dak. Dit was omdat er niet veel andere oplossingen waren dan mastiek. Een mastiek dak had zo zijn voordelen, maar misschien nog wel meer nadelen. In dit artikel kunt u meer lezen over mastiek en geven we u enkele alternatieven.

Lees meer

Isoleren van een dak

Als u onze vorige blogs heeft gelezen dan weet u inmiddels dat EPDM de beste keuze is als dakbedekking op een plat of licht hellend dak. Om nog meer plezier uit een EPDM dak te halen, praten we u bij over isolatie. Want hoe isoleert u nou eigenlijk een warm of omgekeerd dak?

Lees meer

Wat is kimfixatie?

EPDM heeft de reputatie als dakbedekking dat tot wel een halve eeuw meegaat. De elastische eigenschappen zorgen door makkelijk krimpen en uitzetten voor een uitstekende weerbestendigheid. Door de continue beweging in het materiaal kan het voorkomen dat het los komt in de hoeken als het niet goed vastgezet is. Dat is eenvoudig te voorkomen door het toepassen van kimfixatie.

Lees meer

Copyright © 2022 EPDMXL | EPDM Folie en EPDM Dakbedekking op Maat