12,5% WEEKENDACTIE!

Profiteer direct en ontvang t/m zondag 25 februari 12,5% korting op uw gehele bestelling bij aanschaf van een EPDM dakpakket!* 

*Voor 15:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden!

EPDM

Als u een echte doe-het-zelver bent, of juist een dakwerk professional, dan heeft u vast wel eens van het materiaal EPDM gehoord. EPDM wordt ook wel EPDM folie of EPDM rubber genoemd. EPDM is dan ook een hightech synthetisch rubber. De afkorting staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. De mogelijkheden om EPDM te verwerken zijn eindeloos, mede doordat EPDM een revolutionair synthetisch rubber is dat een ongekend lange levensduur heeft. Het materiaal is UV en ozon bestendig en heeft een ongeëvenaarde levensduur van ruim 50 jaar. EPDM is 100% recyclebaar en hierdoor ook zeer duurzaam. Wat u zoal kunt met EPDM zullen we eens nader uitdiepen.

De geschiedenis van het EPDM rubber

Rond 1958 wordt EPDM uitgevonden. EPDM was in eerste instantie bedoeld als product voor het Midden-Oosten omdat men daar op zoek was naar een product wat als waterafdichting kan dienen en bestand is tegen extreme temperatuur verschillen. Zo moet het nieuwe product in elk geval geschikt zijn voor temperaturen van -75°C t/m +125°C . Daarbij moet het product blijvend flexibel en UV-bestendig zijn. En niet geheel onbelangrijk het product moet ook nog eens betaalbaar zijn. Toen EPDM werd ontdekt en men de mogelijkheden er van inzag ging het ineens snel. EPDM wordt snel geïntroduceerd over de gehele wereld en in eerste instantie voor de zakelijke markt. De laatste jaren is er echter een duidelijke trend te zien en vervangt EPDM rubber ook veel huidige toepassingen en wordt het ook gebruikt door consumenten. In hoofdlijnen zijn er 2 EPDM soorten, namelijk de Amerikaanse EPDM en Europese EPDM. EPDM XL heeft beide opties tegen elkaar afgewogen en verkoopt vanwege de vele voordelen uitsluitend Europees EPDM rubber van het Nederlandse A merk TYTANE®.

Hoe wordt EPDM rubber gebruikt

EPDM komt vaker voor dan u denkt, want in het dagelijks leven komt u regelmatig in aanraking met rubber, ook al staat u hier niet direct bij stil. Zo wordt EPDM rubber gebruikt in rubberprofielen van auto's, boten en vliegtuigen. Ook wordt EPDM rubber in gevels toegepast als waterkering rondom kozijnen bijvoorbeeld als vervanger voor DPC folie. Maar ook transportbanden in fabrieken zijn gemaakt van EPDM. Daarnaast is er EPDM vijverfolie speciaal voor vijvers en waterbassins verkrijgbaar. Er is echter één belangrijke overeenkomst, EPDM is zeer sterk en duurzaam en gaat bij normaal gebruik met gemak 50 jaar mee. EPDM rubber kan dus gebruikt worden voor tal van toepassingen zoals vijvers, bassins, kelderafdichtingen, dakbedekking gevelafdichting, afdichting van naden, dakgoot bekleding, zinken dakgoot renovatie en reparatie et cetera.

EPDM rubber dakbedekking

Het gebruik van EPDM dakbedekking als dakafdichting heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Dit komt door de unieke product eigenschappen van EPDM dakbedekking en de eenvoudige wijze waarop het verwerkt kan worden. Zo wordt traditionele bitumen dakbedekking vaak door middel van branden op een dak bevestigd, wat uiteraard vele risico's met zich meebrengt. Ook is bitumen dakbedekking minder goed bestand tegen UV straling. Hierdoor is de levensuur van bitumen ten opzichte van EPDM dakbedekking veel korter.

EPDM dakbedekking op maat

Doordat u de EPDM dakbedekking op maat besteld bij EPDM XL en hierdoor als 1 geheel op uw dak plaatst, is deze dakbedekking zeer eenvoudig door uzelf te plaatsen. Met EPDM dakbedekking op maat bent u verzekerd van een zeer betrouwbaar en betaalbaar dak voor uw bedrijfshal, woning schuur, veranda of overkapping. Een dak gemaakt van een goede kwaliteit EPDM dakrubber gaat ten minste 50 jaar mee. En gaat er een keer iets mis dan is een EPDM dak eenvoudig te repareren. Besluit u om er een groendak van te maken dan leent EPDM zich daar uitstekend voor. Ons EPDM rubber is namelijk wortel doorgroei bestendig. Ziet u toch op tegen het plaatsen van de EPDM dakbedekking dan kunnen wij u uiteraard een handje helpen. Door de meegeleverde uitgebreide handleiding gaan we er echter vanuit dat u zelf een heel eind komt. Daarnaast kunt u onze videohandleiding raadplegen over het gebruik van EPDM rubber.

Kenmerken EPDM dakbedekking

Bij EPDM XL kunt u EPDM dakrubber kopen met een dikte van 1,00 en 1,30 mm. Bekijk hieronder eens de diverse kenmerken van onze TYTANE® EPDM dakrubber zoals het gewicht, rek, type en levensduur.

Kenmerken EPDM rubber 1,30mm dik
Dikte 1,30mm
Type Europese EPDM
Rek in % 400%
Gewicht per m2 1,60 kg / m2
Kwaliteitsklasse A-kwaliteit
Kleur Zwart
Levensduur 50 jaar
Ozon en UV bestendig Ja
Wortelbestendig Ja
Brandveilig verwerken Ja
Recyclebaar Ja

Tabel 1: EPDM dakrubber van 1,30 mm dik

 

De voordelen van EPDM rubber als dakbedekking

  • IJzersterk product van Nederlandse bodem van 1,30mm dikke Tytane EPDM rubberfolie
  • Zeer eenvoudig te plaatsen door zowel doe-het-zelver en specialist.
  • Enkelzijdige te verlijmen met EPDM lijm en hierdoor corrigeerbaar tijdens het plaatsen en verlijmen van de EPDM rubberfolie
  • Geschikt als dakbedekking onder een groendak of sedumdak.
  • Lange levensverwachting van minimaal 50 jaar.
  • Direct een 100% waterdicht dak
  • Brandveilig verwerken, geen brander nodig zoals bij bitumen dakbedekking.
  • Geschikt voor zowel een plat dak als een hellend dak.

 

EPDM rubberstroken voor uw dakgoot

EPDM rubber stroken worden tegenwoordig veelvuldig gebruikt om dakgoten waterdicht te krijgen of om dakgotent te renoveren. Met onze EPDM contactlijm en EPDM kit verlijmd u eenvoudig de EPDM rubberstrook in een dakgoot en deze kan op deze manier weer jaren mee. EPDM is duurzamer dan zink is daarom een steeds vaker toegepast product. Speciaal geschikt voor uw dakgoot verkopen wij daarom ook EPDM hemelwaterafvoeren. EPDM rubberstroken kunnen trouwens ook worden gebruikt voor luchtdicht bouwen of als gevelbekleding.

EPDM voor luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen met EPDM gebeurd steeds vaker in de woning en utiliteitsbouw. Zeker met alle en aankomende klimaat verbeteringsplannen kunt u tegenwoordig bijna niet meer om EPDM heen. Luchtdicht bouwen is een belangrijk onderdeel geworden tijdens het duurzame bouwproces.

EPDM als gevelbekleding

Ook als gevelbekleding wordt EPDM regelmatig gebruikt. Veel bouwprojecten worden voorzien van EPDM als gevelbekleding, dit heeft erg veel voordelen en is relatief goedkoop. EPDM gevelbekleding wordt eenvoudig vastgezet met EPDM kit.

EPDM vijverfolie

EPDM vijverfolie is ook een van de toepassingen van EPDM. Het speciale EPDM vijverfolie bevat namelijk geen brandvertragers of stoffen die schadelijk kunnen zijn voor bijvoorbeeld de in de vijver levende vissen of andere dieren. EPDM vijverfolie is ook geheel op maat verkrijgbaar. Een andere variant van de EPDM vijverfolie wordt weer gebruikt voor waterkerende systemen zoals waterbassins. Ook EPDM vijverfolie is voordelige en goedkoop verkrijgbaar en te koop bij EPDM XL.

EPDM kopen doet u gewoon online

EPDM koopt u eenvoudig online bij EPDM XL. Of u de EPDM nu wilt gebruiken als dakafdichting, vijverfolie, dakgootbekleding of gevelbekleding, bij ons kunt u altijd het juiste EPDM rubber kopen. Twijfelt u hoe u EPDM op de juiste manier moet toepassen? Neem dan contact met ons op. Als u de EPDM bij ons besteld, kunt u uitgaan van een snelle levering, op de locatie die u wilt. Wilt u als doe-het-zelver zelf een EPDM dak gaan plaatsen, dan leveren wij het materiaal thuis af. Wilt u als professional uw levering liever direct op de bouwwerf ontvangen, dan zorgen wij ervoor dat het voor elkaar komt!

Copyright © 2024 EPDMXL | EPDM Folie en EPDM Dakbedekking op Maat