Profiteer direct en ontvang t/m donderdag 3 oktober 10% korting bij aanschaf van een EPDM dakpakket!*
Bestel snel en ontvang uw bestelling nog voor het weekend in huis!
10% HERFSTACTIE!
Profiteer direct en ontvang t/m donderdag 3 oktober 10% korting bij aanschaf van een EPDM dakpakket!*
Bestel snel en ontvang uw bestelling nog voor het weekend in huis!
EPDM rubber is een veelzijdige synthetische rubbersoort die voor veel doeleinden en toepassingen geschikt is. De vele verschillende toepassingen van EPDM zijn bekend, maar tussen de EPDM soorten onderling zit nog al wat verschil. In hoofdlijnen kunnen we stellen dat er 2 EPDM soorten zijn, namelijk Amerikaanse EPDM rubber en Europees EPDM rubber. Beide soorten hebben elk hun eigen voordelen maar soms ook hun nadelen. EPDM XL kiest echter bewust voor de Europese EPDM van het Nederlandse A-merk TYTANE®. De voordelen van Europees EPDM rubber zijn namelijk dermate groot dat die keuze gauw gemaakt was. Ook is de samenwerking en de service van de Nederlandse systeemproducent Tytane van een dusdanig hoog niveau dat daar geen twijfel over mogelijk is. Deze EPDM is koploper in kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid.
Zoals genoemd zijn er verschillende soorten EPDM rubber, maar waarom is dat en hoe komt dat? Circa 1770 deed een Amerikaanse chemicus een uitvinding en hij ontdekte dat rubber de strepen van een potlood kon verwijderen. Natuurrubber werd al gebruikt voor wat toepassingen zoals bijvoorbeeld vlakgom. Later in 1839 ontdekte Charles Goodyear dat je doormiddel van vulkanisatie de eigenschappen van het rubber dusdanig kon beïnvloeden dat het voor veel meer doeleinden gebruikt kon worden. Rond 1900 kon men inmiddels synthetisch rubber maken waardoor aan de grote vraag van rubber kon worden voldaan en hier is ook het begin van EPDM ontstaan. Het Nederlandse bedrijf DSM is een van de grondleggers geweest van de Europese EPDM rubber; een product om met recht trots op te zijn.
De eerste oorsprong van EPDM ligt in Amerika, later volgde EPDM variant 2.0, de Europese EPDM. De belangrijkste verschillen tussen het Europese EPDM rubber en de Amerikaanse EPDM zijn de dikte en de toevoeging van talk. Tijdens de productie van de Amerikaanse EPDM wordt namelijk talk toegevoegd. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de EPDM rubberfolie aan elkaar blijft kleven. Bij de Europese EPDM worden er linnen doeken geplaatst tussen de EPDM lagen om die verkleving te voorkomen. Later worden die textiel doeken weer verwijderd. Daarom is de Europese EPDM dus onbetalkt en de Amerikaanse EPDM betalkt. Of je nu deskundige bent of niet, iedereen kan het verschil tussen Amerikaanse rubberfolie en Europese rubberfolie zien. Amerikaanse EPDM lijkt op de binnenband van een fiets (voorzien van talk), Europese EPDM is schoon en heeft een lichte print. Het verschil in diktes komt doordat de Amerikanen werken met inches en wij in Europa met millimeters. Amerikaanse EPDM rubber is bijna altijd 1,14 mm dik. Europese EPDM heeft een grote variatie aan diktes maar meest gebruikte is 1,00mm en 1,30mm.
Europese EPDM bevat dus geen talk en dat heeft heel veel voordelen, zeker voor de doe-het-zelver maar ook voor de vakman en professional. Europese EPDM kun je rechtsreeks op vele ondergronden verlijmen zonder dat je het EPDM rubber eerst moet reinigen, schuren of voorzien van een primer. Amerikaanse EPDM moet echter altijd tweezijdig verlijmd worden en bij de hulpstukken en hoeken ook nog worden voorzien van een primer en worden geschuurd. Dit wordt echter niet altijd gedaan waardoor er later problemen kunnen ontstaan bij werking van het dak. Hierdoor kan de EPDM rubberfolie loskomen. De verwerking van Europese EPDM is dus veel eenvoudiger en goedkoper. Wat betreft de levensduur maakt het niet veel uit. Als de EPDM folies geïnstalleerd worden volgens de voorschriften, de bijbehorende EPDM lijm en EPDM kit, dan gaan ze beiden ongeveer 50 jaar mee. Wel moet worden opgemerkt dat de Europese EPDM hier een voorsprong in heeft omdat deze meestal dikker is.
Europese EPDM wordt grotendeels enkelzijdig verlijmd i.p.v dubbelzijdig en ook zijn er geen primers nodig, hierdoor blijft de totaalprijs van de Europese EPDM laag. Amerikaanse EPDM lijkt in de basis eerst wat goedkoper dan de Europese EPDM maar door de dubbelzijdige verlijming en de benodigde EPDM randartikelen is de Amerikaanse EPDM onder de streep duurder en de Europese EPDM dus goedkoper. Ook als je EPDM vergelijkt met bijvoorbeeld bitumen dakbedekking dan is de EPDM dakbedekking tegenwoordig goedkoper en scherper geprijsd. Dat komt omdat bitumen dakbedekking veel meer olie bevat dan EPDM, en de prijs van olie is in de laatste jaren echter enorm toegenomen waardoor de EPDM dakbedekking goedkoper is geworden.
Indien u nog twijfels heeft over onze Europese EPDM dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij leveren alle EPDM materialen zeer snel en binnen 2 werkdagen bij u thuis of op het bedrijf af. EPDM dakbedekking op maat , maar nog voordeliger zijn onze complete EPDM pakketten. Een EPDM pakket is in diverse uitvoeringen beschikbaar en bevat de benodigde EPDM lijm en EPDM kit inclusief de eventuele EPDM hemelwaterafvoer.