GRATIS TOOLBOXACTIE!

Profiteer direct en ontvang t/m zondag 21 april een gratis EPDM toolbox ter waarde van €44,95 bij aanschaf van een EPDM dakpakket!* 

*Voor 15:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden!

Een alternatief voor mastiek is EPDM

In België werd er vroeger op platte daken vaak mastiek gebruikt. Ook was er een stuk minder bekend over isolatie en hoe dit te gebruiken dus kwam dit amper voor. Maar is mastiek wel zo geschikt voor een dak? In de winter werd het erg hard, en in de zomer bijna vloeibaar. In dit artikel leest u er alles over en dragen we u een alternatief aan.

Wanneer moet ik mijn mastieken dak vervangen?

Mastiek wordt tegenwoordig niet meer gebruikt op een plat dak en gezien de nadelen is dat ook logisch. Maar wat als u nog een mastieken dak heeft? Dat betekend dat u deze dakbedekking al ruim 40 jaar heeft en dat het nodig aan vervanging toe is! Mastiek gaat lang niet zo lang mee als hedendaagse soorten dakbedekking, dus wacht niet te lang met renovatie omdat het vragen is om ongelukken als u het dak laat zoals het is.

Wat is mastiek?

Mastiek is een soort pek gecombineerd met vulmateriaal zoals bijvoorbeeld zand. Dit materiaal is erg gevoelig voor temperatuur invloeden zoals vorst en extreme hitte. Aangezien we in België met beide te maken hebben, zijn dit geen ideale eigenschappen voor op een plat dak. Mastiek kan ook slecht tegen Uv-straling en daarom ziet u op een mastieken dak ook altijd grind of een ander soort ballast liggen. Nog erger is het dat in mastiek bepaalde stoffen zitten die kankerverwekkend zijn. Dat is dan ook de hoofdreden dat dit materiaal niet meer gebruikt mag worden.

Wat is een alternatief voor mastiek?

Dik 40 jaar geleden is men van mastiek afgestapt en dit is langzamerhand vervangen door roofing (bitumen). Omdat ook roofing zo zijn nadelen heeft wordt er tegenwoordig juist weer gekozen voor EPDM folie. Deze rubbersoort is niet gevoelig voor weersinvloeden en heeft niet de nadelen van bitumen zoals bijvoorbeeld het gebruik van een brander tijdens het verwerken. Een ander alternatief voor mastiek is PVC, dat echter weer een kortere levensduur heeft dan EPDM folie.

EPDM folie
  1. Proefstuk EPDM proefstuk-epdm
    Per stuk
    € 2,49
    Incl. BTW
  2. EPDM folie op rol dikte 0,50mm dik - breedte 1,20m - lengte 20m EPDM folie op rol dikte 0,50mm dik - breedte 1,20m - lengte 20m
    Per stuk
    € 199,95
    Incl. BTW
  3. EPDM dakbedekking op maat 1,00mm dik - Europees EPDM rubber EPDM dakbedekking op maat 1,00mm dik - Europees EPDM rubber
    Per stuk
    € 11,95 € 10,95
    Incl. BTW
  4. EPDM dakbedekking op maat 1,30mm dik - Europees EPDM rubber EPDM dakbedekking op maat 1,30mm dik - Europees EPDM rubber
    Per stuk
    € 14,94 € 13,89
    Incl. BTW

Kan ik EPDM folie op mastiek aanbrengen?

Rechtstreeks EPDM aanbrengen op mastiek kan in de praktijk eigenlijk nooit. Mastieken daken zijn vaak met grind overgoten om het te beschermen tegen hitte en Uv-straling, wat er voor zorgt dat het oppervlakte niet schoon is en het veel scherpe deeltjes bevat. Ook zorgt de structuur van het grind er voor dat de lijm zich niet goed zal hechten aan het EPDM rubber.

U kunt EPDM dus niet rechtstreeks op EPDM plakken, maar u kunt wel werken met een scheidingslaag. Door het grind zoveel mogelijk weg te schrapen kunt u een egaal oppervlak creëren. Vervolgens plaats u hier overheen PIR dakisolatieplaten, met daarop vervolgens de EPDM folie. Zo heeft u dubbel profijt van de dakrenovatie, want hiermee isoleert u uw dak ook nog eens.

Mastieken dakbedekking verwijderen

Misschien is de allerbeste optie wel het verwijderen van de volledige laag mastiek. Dit is een duurder en tijdrovend karwei, maar vervolgens kunt u de dakbedekking kiezen die u het beste lijkt en die wél lang mee gaat zoals het eerder genoemde roofing of EPDM. Vanwege de genoemde voordelen zouden wij kiezen voor EPDM. Op de dakconstructie plaatst u dampremmende folie, eventueel PIR isolatieplaten en vervolgens het EPDM rubber. Dit kunt u eenvoudig verlijmen en is te bestellen als EPDM folie rol of exact op maat. EPDM gaat minimaal 50 jaar mee, dus u heeft direct geen omkijken meer naar uw dak!

EPDM kopen voor een waterdicht dak

Om verzekerd te zijn van een waterdicht dak, gaat u natuurlijk voor EPDM rubber. Hiervoor hoeft u niet naar een bouwmarkt te rijden, maar u besteld het gewoon op uw gemak online bij EPDM XL terwijl u s'avonds op de bank zit. Als u het dak opgemeten heeft, kunt u de EPDM folie op maat bestellen met daarbij alle benodigdheden. Als u niet precies weet hoeveel lijm en kit u nodig heeft, kunt u kiezen voor een van onze EPDM dakpakketten. Hierbij wordt namelijk ruim voldoende EPDM lijm en kit geleverd. Voor het aanbrengen van EPDM hebben wij diverse video-handleidingen op onze website staan die u verder op weg kunnen helpen.

Copyright © 2024 EPDMXL | EPDM Folie en EPDM Dakbedekking op Maat