Gratis Adidas EK 2024 bal!

Scoor direct en ontvang t/m zondag 26 mei een gratis replica EK 2024 bal bij aanschaf van een EPDM dakpakket!* 

Bestel snel en ontvang uw bestelling nog voor het weekend in huis!

Geschiedenis van mastieken dakbedekking

Een mastiek dak werd van vroeger uit altijd gebruikt als dakbedekking voor een plat dak of een licht hellend dak. Dit was omdat er niet veel andere oplossingen waren dan mastiek. Een mastiek dak had zo zijn voordelen, maar misschien nog wel meer nadelen. In dit artikel kunt u meer lezen over mastiek en geven we u enkele alternatieven.

Wat is een mastiek dak?

Mastiek is een teerachtige substantie dat vroeger veel werd gebruikt op platte daken om een dak mee af te dichten. Mastiek werd ontdekt tijdens de fabricage van lichtgas uit steenkool. Het werd gemaakt op basis van zand, koolteerpek en een vulstof en vervolgens werden hier rollen van gemaakt. Deze konden worden uitgerold op het dak en vervolgens vastgekit met vloeibare pek.

Na enige tijd kwam echter aan het licht dat mastiek helemaal niet zo'n goede dakbedekking was als men aanvankelijk dacht. Niet alleen zorgde het voor veel problemen met lekkages, ook kon het voor gezondheidsproblemen zorgen. Vandaar dat er naar andere dakbedekkingen werd gezocht en we al snel afscheid namen van mastiek. Desondanks zijn er voordat deze ontdekkingen werden gedaan tal van platte daken reeds bedekt met mastiek.

Waarom wordt mastiek niet meer gebruikt?

Mastiek werd gebruikt als dakbedekking tot ongeveer begin jaren 70. Omdat mastieken daken lang niet zo waterdicht waren als men eerst dacht, was het zaak een dakbedekking uit te vinden dat wel bestand was tegen veranderende weersomstandigheden. Dat was namelijk de voornaamste reden dat mastiek kwetsbaar was. In de zomer wordt het mastiek heel heet waardoor het bijna vloeibaar wordt. Als dit vervolgens weer droogt en in de winter vriest het, dan wordt het juist weer keihard. Dit herhaaldelijke proces zorgde voor scheuren en gaten in het mastiek, dat helemaal broos was geworden.

Lekkages aan een dak zijn natuurlijk vervelend, maar nog veel erger is de schade aan de gezondheid. Tijdens het verhitten van mastiek bleken er schadelijke stoffen vrij te komen die zelfs kanker zouden kunnen veroorzaken. Mastiek werd in de jaren 70 dan ook verboden als dakbedekking.

Mastiek vervangen door bitumen

Nadat mastieken dakbedekking verboden werd kwam hiervoor al snel een vervanger in de plaats, namelijk bitumen, ook wel roofing genoemd. Bitumen werd in korte tijd erg populair, mede omdat dit materiaal op alle vlakken beter scoort dan mastiek. Ook bracht het geen ernstige gezondheidsrisico's met zich mee. Bitumen is gelukkig aanzienlijk beter bestand tegen de verschillende weersomstandigheden en daarnaast komen lekkages minder vaak voor bij bitumen.

Toch kleven er aan bitumen ook weer enkele nadelen. Bitumen dakbedekking moet vaak na een jaar of 10 alweer vervangen worden door een nieuwe laag en reparaties zijn vaak lastig en duur. Bitumen moet met een gasbrander worden aangebracht op het dak en omdat hier in het verleden vaak ongelukken mee gebeurden mag dit nu uitsluitend nog gedaan worden door een professional.

EPDM als alternatief voor mastiek en bitumen

Gelukkig kwam er aan de bezitters van een huis, schuur of bedrijfspand met een plat dak een einde aan al het gedoe met lekkages en het telkens maar vervangen van de dakbedekking. Toen het materiaal EPDM eenmaal ontdekt werd zag iedereen al snel alle voordelen en werd het razendsnel populair. Ter vergelijk; EPDM van goede kwaliteit gaat minimaal 50 jaar mee. Dat is dus gemiddeld vijf keer zo lang als bitumen. Bitumen zal dan misschien in aanschaf iets goedkoper zijn, op de lange termijn is EPDM de beste keuze. Ook hoeft u bij EPDM niet met een brander in de weer, want EPDM wordt verlijmd en dit kunt u gewoon zelf doen.

EPDM
 1. Proefstuk EPDM proefstuk-epdm
  Per stuk
  € 2,49
  Incl. BTW
 2. EPDM folie op rol dikte 0,50mm dik - breedte 1,20m - lengte 20m EPDM folie op rol dikte 0,50mm dik - breedte 1,20m - lengte 20m
  Per stuk
  € 199,95
  Incl. BTW
 3. EPDM dakbedekking op maat 1,00mm dik - Europees EPDM rubber EPDM dakbedekking op maat 1,00mm dik - Europees EPDM rubber
  Per stuk
  € 11,95 € 10,95
  Incl. BTW
 4. EPDM dakbedekking op maat 1,30mm dik - Europees EPDM rubber EPDM dakbedekking op maat 1,30mm dik - Europees EPDM rubber
  Per stuk
  € 14,94 € 13,89
  Incl. BTW

EPDM daken zijn de toekomst

U heeft al twee grote voordelen over EPDM dakbedekking gelezen, maar er zijn er nog veel meer. Als u meer informatie over dit type dakbedekking wilt, kunt u ons artikel met alle voordelen van EPDM eens doorlezen. Daarnaast zitten wij voor u klaar om u van advies te voorzien. Zo kunnen wij u vertellen waar u EPDM voor kunt gebruiken en hoe dit toe te passen. Vervolgens vindt u in onze webshop alles wat u nodig heeft om een goed EPDM dak te leggen. Dat is de service van EPDM XL!

Copyright © 2024 EPDMXL | EPDM Folie en EPDM Dakbedekking op Maat