10% MIDWEEKKORTING!

Tot en met donderdag 7 juli geven wij 10% korting op het gehele assortiment. Bestel snel!

Wat is kimfixatie?

EPDM heeft de reputatie als dakbedekking dat tot wel een halve eeuw meegaat. De elastische eigenschappen zorgen door makkelijk krimpen en uitzetten voor een uitstekende weerbestendigheid. Door de continue beweging in het materiaal kan het voorkomen dat het los komt in de hoeken als het niet goed vastgezet is. Dat is eenvoudig te voorkomen door het toepassen van kimfixatie.

Waarom kimfixatie toepassen

De kim van het dak, oftewel de plek waar het horizontale platte dak overgaat in een verticale rand is de plek waar dakbedekkingsmateriaal het eerst los kan laten. Dat geldt zeker in geval van een elastisch rubber zoals EPDM, waarvan de soepele materiaaleigenschappen afgezien van een hoop voordelen, ook een klein nadeel met zich mee brengt.

Het voortdurende krimpen en uitzetten zorgt rondom de kim van het dak voor grote trekkrachten op het materiaal. Hierdoor kan de dakbedekking op deze plek los gaan laten. Kimfixatie is een fixatie in de kim van het dak die de trekkrachten grotendeels opvangt en daarmee zorgt dat het materiaal goed blijft zitten en heel blijft.

Hoe werkt een kimfixatie bij Amerikaans EPDM?

Een kimfixatie is een mechanische bevestiging die voor de Amerikaanse variant van EPDM rubber een steviger bevestiging dan lijm garandeert. De fixatie wordt aangebracht in de vorm van gewapende strips die rondom en bij de opstaande rand bevestigd worden op het dak. Vaak wordt dit echter niet gedaan waardoor er al snel problemen met de kimfixatie optreden.

De kracht van deze mechanische kimfixatie schuilt hem in het sterke geheel van de EPDM dakbedekking en de aangebrachte strips. Dit geheel is bestand tegen zelfs de grootste trekkrachten en zorgt ervoor dat alles goed op zijn plek blijft zitten. In combinatie met de weerbestendige eigenschappen van het elastische EPDM is de levensduur dus zeer gunstig ten opzichte van andere dakbedekkingsmaterialen.

Kimfixatie Europese EPDM

Bij kimfixatie van Amerikaanse EPDM wordt dus gedoeld op de mechanische variant, maar er bestaat ook nog een andere vorm die geschikt is voor Europese EPDM. Het EPDM wordt hierbij niet op mechanische wijze behandeld, maar met contactlijm dubbelzijdig verlijmd op het dakoppervlak rondom 20 centimeter nabij opstanden en randen. Hiervoor heeft u de randen en opstanden contactlijm nodig.

Als een dakoppervlak kleiner is dan 200 m² en er wordt Europees EPDM gebruikt, dan voldoet deze vorm van kimfixatie aan de strengste wettelijke eisen. Alleen bij het gebruik van Amerikaanse EPDM of een dakoppervlak dat dus groter is dan 200 m² kan een mechanische bevestiging meerwaarde hebben.

Bij EPDM XL verkopen we uitsluitend Europese EPDM dakbedekking van hoge kwaliteit. Lees voordat u begint onze handleiding voor meer informatie over een correcte dakrandafwerking en verlijming.

Voorkom problemen met kimfixatie

Kimfixatie problemen voorkomen bij Europees EPDM is zeer eenvoudig. Gebruik om te beginnen altijd onze voorgeschreven EPDM lijmen en kitten. EPDM XL verkoopt EPDM van het merk Tytane®, daarom kiezen wij er voor om ook alle lijmen en kitten van ditzelfde merk aan te bieden. Gebruik geen EPDM lijmen en kitten van andere merken, want deze kunnen net een andere chemische samenstelling hebben waardoor de lijm minder goed hecht. Dit voorkomt ook verval van uw garantie op de EPDM. Indien u de EPDM volgens onze handleiding plaatst zult u geen problemen krijgen met de kimfixatie en bent u tientallen jaren voorzien van een goed en waterdicht EPDM dak.

Heeft u nog vragen over het aanbrengen van kimfixatie, dan kunt u altijd contact opnemen met onze EPDM experts. Wij helpen u graag verder.

Copyright © 2022 EPDMXL | EPDM Folie en EPDM Dakbedekking op Maat