Met Pinksteren klussen?!

Profiteer direct en ontvang 10% korting op uw gehele bestelling bij aanschaf van een EPDM dakpakket!* 

*Actie loopt t/m maandag 29 mei!

Isoleren van een dak

Isolatie van een plat dak

Om optimaal te profiteren van alle voordelen van nieuwe dakbedekking, is het aan te raden om uw dak (opnieuw) te isoleren. Hierin wordt verschil gemaakt tussen een koud dak, warm dak of omgekeerd dak. Maar wat is bij u van toepassing, en wat zijn de voor- en nadelen? en welk soort dakbedekking past hier uiteindelijk het beste bij?

1. Koud dak: gevoelig voor veranderende weersomstandigheden

Een koud dak kunt u herkennen doordat de isolatie zich onder de dakconstructie bevindt. Een nadeel van deze manier van isoleren is dat het dak niet opwarmt door de positie van het isolatiemateriaal door de warmte die opstijgt uit de woning. Ook wordt het dakoppervlak niet goed beschermd tegen weersomstandigheden zoals felle zon of zware regenval.

Het gevolg is dat in zowel zomer- als winterseizoenen de temperatuur van het dakoppervlak nogal wisselt. Een hittegolf in de zomer doet het dak flink uitzetten, terwijl de vrieskou in de winter juist zorg voor het krimpen van de dakbedekking. Deze constante wisselwerking van uitzetten en krimpen zorgt ervoor dat een koud dak gevoelig is voor scheuren en vaak geen lange levensduur beschoren is, tenzij er gekozen is voor een dakbedekking die hier goed tegen bestand is zoals EPDM.

Warm dak: PIR en EPDM een goede combi

Een warm dak kenmerkt zich doordat de isolatie zich juist boven de dakconstructie bevindt. De dakbedekking is op de isolatieplaten aangebracht. Dit type dak is bijzonder populair, want het dakoppervlak wordt in dit geval wel opgewarmd door de warmte die opstijgt uit de woning. Dit leidt tot minder temperatuurschommelingen, minder uitzetten en krimpen en dus een langere levensduur van het dakbedekkingsmateriaal.

Doordat het dakbedekkingsmateriaal op de isolatieplaten wordt aangebracht, wordt het dak effectief beschermd tegen wisselende weersinvloeden en andere factoren. Zeker een duurzaam materiaal als EPDM folie is in dit opzicht wederom een uitstekende keuze. Als u dit type dak wilt gaan isoleren, is ons advies om PIR isolatieplaten te gebruiken. Hiermee wordt met een geringe dikte al een goed rendement behaalt.

PIR isolatie
 1. Aluminium tape 50mm - Lengte 50 meter Aluminium tape 50mm - Lengte 50 meter
  Per stuk
  € 5,89
  Incl. BTW
 2. Dampremmende folie 2 x 50 meter - dikte 0,06mm Dampremmende folie 2 x 50 meter - dikte 0,06mm
  Per stuk
  € 35,92
  Incl. BTW
 3. PIR isolatieplaat 600mm x 1200mm - dikte 20mm PIR isolatieplaat 600mm x 1200mm - dikte 20mm
  Per stuk
  € 8,95 € 7,89
  Incl. BTW
 4. Dampremmende folie 4 x 50 meter - dikte 0,06mm Dampremmende folie 4 x 50 meter - dikte 0,06mm
  Per stuk
  € 67,29
  Incl. BTW

Omgekeerd dak: belangrijk voor beloopbaarheid

Een omgekeerd dak betekend dat het een da is waarbij de isolatie zich op de dakbedekking bevindt. Dit type dak is niet zozeer een meerwaarde voor woningen en gebouwen, maar is erg geschikt voor situaties waarbij het dak veelvuldig wordt belopen. Denk hierbij aan onder andere parkeerdaken, dakterrassen en balkons.

Nadelen van een omgekeerd dak zijn er ook. Doordat het isolatiemateriaal zich boven op de dakbedekking bevindt, vallen alle voordelen van een dakbedekkingsmateriaal zoals EPDM weg. Denk hierbij aan de waterdichtheid en luchtdichtheid. De isolerende toplaag moet hierdoor vergelijkbare voordelen bieden en ook nog eens drukvast zijn voor een goede beloopbaarheid.

Dak isoleren met PIR

Als wij bij EPDM XL het over isoleren hebben, hebben wij het eigenlijk altijd over PIR isolatie. PIR onderscheidt zich door een hoge isolerende waarde en heeft tegelijkertijd een grote vochtbestendigheid. Net als EPDM is het een duurzame keuze en bent u verzekerd van een lange levensduur. De combinatie van PIR en EPDM is dan ook van harte aan te bevelen. Een groot voordeel is dat u hiervoor niet naar de bouwmarkt hoeft maar het gewoon via onze website kunt bestellen.

Wilt u meer weten over het isoleren van uw dak dan kunt u altijd contact opnemen met onze experts of de handige videohandleiding bekijken waarin u onder meer ziet hoe u PIR isolatie verwerkt.

Copyright © 2023 EPDMXL | EPDM Folie en EPDM Dakbedekking op Maat