10% MIDWEEKKORTING!

Tot en met donderdag 7 juli geven wij 10% korting op het gehele assortiment. Bestel snel!

Hoeveel kost nieuwe dakbedekking gemiddeld?

Dakbedekking voor platte daken is er in verschillende soorten en maten. De drie bekendste zijn EPDM, bitumen (roofing) en PVC. Deze materialen onderscheiden zich met specifieke kenmerken en lopen ook in prijs vaak sterk uiteen. Wij zeten de voordelen en gemiddelde kosten van de populairste dakbedekkingssoorten voor platte daken op een rijtje.

De kenmerken van EPDM, bitumen en PVC

Dakbedekking wordt vaak beoordeeld aan de hand van de bestendigheid tegen verschillende weersomstandigheden. Natuurlijk zijn er meer factoren die de kwaliteit van dakbedekking bepalen, maar aangezien temperatuurschommelingen en weersomstandigheden de meeste invloed hebben op de levensduur is dit toch verreweg het belangrijkste punt.

Omdat EPDM rubber elastisch is, krimpt het bij kou en zet het uit als het weer warmer wordt. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat het materiaal niet scheurt of breekt, wat wel het geval is bij bitumen en PVC. PVC is namelijk ook minder elastisch maar kan zich meten met EPDM rubber op het gebied van UV-bestendigheid. Hierdoor gaat PVC dan ook langer mee dan bitumen.

Bitumen, ook wel roofing genoemd is minder sterk op aspecten als weersbestendigheid en minder goed bestand tegen UV-straling, het biedt wel een vergelijkbare waterdichtheid. In een regenachtig land als België is deze eigenschap bepaald geen overbodige luxe. Qua onderhoud vereisen PVC en bitumen meer werk dan EPDM rubber. EPDM dakbedekking worteldoorgroeibestendig en daarmee nagenoeg onderhoudsvrij. EPDM heeft dus vele voordelen.

Gemiddelde prijzen dakbedekking

Nu u de verschillen in materiaaleigenschappen in kaart heeft, komen we bij een ander belangrijk punt: de kosten. Bitumen heeft de naam goedkoop te zijn en als we puur naar de prijzen kijken dan klopt dit. EPDM rubber en PVC zijn beide gemiddeld wat duurder in aanschaf aanschaf.

Om dit vergelijk eerlijk te maken, dienen we punten als duurzaamheid van het materiaal hier wel in mee te nemen. Onderstaand kunt u de gemiddelde prijzen van deze dakbedekkingssoorten zien, met daarachter het aantal jaar dat het materiaal gemiddeld meegaat:

Dakbedekking Gemiddelde prijs per m² Gemiddelde levensduur materiaal
Bitumen € 10,- 30 jaar
PVC € 20,- 25 jaar
EPDM € 17,50 50 jaar +

* Let op, hierbij is uitgegaan van de prijs per vierkante meter zonder extra kosten zoals een dakdekker, lijm, isolatie en afvoeren.

EPDM is de goedkoopste dakbedekking

In bovenstaande tabel zijn de verschillen in prijzen tussen de drie soorten dakbedekking duidelijk zichtbaar. Opvallend is dat de gemiddelde levensduur sterk varieert. De levensduur van EPDM rubber ligt bijvoorbeeld twee keer zo hoog als die van PVC. Ook bitumen moet het qua levensduur afleggen tegen het zeer duurzame EPDM rubber. EPDM dakbedekking is door een doe-het-zelver gemakkelijk te plaatsen, waar er bij bitumen en PVC vaak een dakwerker aan te pas moet komen. Ook dit mag meegenomen worden in de uiteindelijke afweging.

Een aspect die in de tabel niet is meegenomen meer eerder in dit artikel wel is genoemd, is het verwachte onderhoud. Bij bitumen en PVC zijn regelmatige onderhoudswerkzaamheden absolute noodzaak, terwijl EPDM dakbedekking aanzienlijk onderhoudsvriendelijker is. Hier hoeft u hooguit een keer bladeren vanaf te vegen en net als bij elk ander soort dakbedekking moet u er natuurlijk altijd voor zorgen dat afvoeren niet verstopt gaan zitten met bladeren en ander afval.

Conclusie: EPDM dakbedekking is de duidelijke winnaar qua prijs-kwaliteitsverhouding. De prijs is nauwelijks hoger dan die van alternatieven en u bent er van verzekerd dat uw dakbedekking tientallen jaren goed blijft

Contact met de EPDM expert

Heeft u na het lezen van dit artikel nog aanvullende vragen, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met onze EPDM expert. Wij kunnen u voorzien van advies en tips en u meer vertellen over ons Europese EPDM. Bij EPDM XL besteld u EPDM folierollen of EPDM op maat en tevens kunnen wij u voorzien van alle benodigdheden zoals EPDM regenwaterafvoeren, EPDM lijm en PIR dakisolatieplaten.

Copyright © 2022 EPDMXL | EPDM Folie en EPDM Dakbedekking op Maat