Zelfklevende EPDM, dat klinkt goed! Maar is het dat ook en is het gemakkelijker of goedkoper dan EPDM dat verlijmd dient te worden? En waarom zou je voor zelfklevende EPDM kiezen, of waarom juist niet? We nemen de voor- en nadelen eens met u door.
Zelfklevende EPDM dakbedekking
Als u van plan bent EPDM dakbedekking te gaan leggen wilt u deze klus waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk gedaan hebben. Zelfklevende EPDM dakbedekking klinkt dan ook perfect, want dan hoeft u zelf niet aan de slag met lijm en u hoeft ook niet te berekenen hoeveel u er van nodig heeft. Toch zitten er ook nadelen aan het gebruik van zelfklevende EPDM dakbedekking. Voordat u aan de slag kunt moet u namelijk het dakoppervlakte voorbehandelen met een primer omdat anders het EPDM niet goed hecht. Een ander nadeel is dat de dakbedekking als u het eenmaal geplaatst heeft, niet makkelijk meer te corrigeren is. Als u de EPDM heeft uitgerold op het dak kan blijken dat het niet helemaal recht ligt. Voor zelfklevende EPDM geldt dan vast is vast, en u kunt het niet meer recht leggen.
Conclusie:
- Voordeel: Geen EPDM lijm nodig
- Voordeel: Geen ingewikkelde berekening hoeveel lijm u nodig heeft
- Nadeel: Voorbehandelen met dure primer
- Nadeel: Na het leggen niet te corrigeren (ook niet bij blaasvorming)
Blaasvorming of luchtbellen bij het leggen van EPDM
Tijdens het leggen van EPDM kunnen er luchtbellen ontstaan onder het EPDM. Dit noemt men ook wel blaasvorming. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan doordat het EPDM niet goed wordt aangedrukt zodat het mogelijk is dat er lucht onder het EPDM komt. U zult het dan opnieuw moeten aanbrengen als u zelfklevende EPDM heeft gebruikt, om lekkage te voorkomen. De reeds geplaatste EPDM dakbedekking kunt u niet opnieuw bestellen.
Als u het EPDM heeft aangebracht met professionele EPDM lijm, kunt u voorzichtig het EPDM losmaken van het oppervlakte en het daarna opnieuw leggen en het vervolgens goed aanrollen met een EPDM aandrukroller. Zo gaat u het ontstaan van blaasvorming tegen. Luchtbellen onder het EPDM kunnen ook vanzelf weer weggaan na verloop van tijd.
EPDM dakbedekking lijmen
EPDM is de meest ideale dakbedekking voor platte en licht hellende daken. U heeft nu gelezen wat de voor- en nadelen zijn van zelfklevende EPDM en daarmee de afweging maken voor welk type EPDM u gaat. Weet u niet precies hoeveel lijm u nodig heeft? Dan heeft EPDMXL dé oplossing voor u. Wij bieden namelijk EPDM dakpakketten aan waarbij het rekenwerk door ons wordt gedaan. Aan de hand van het door u bestelde stuk EPDM krijgt u namelijk ruim voldoende lijm om het EPDM te kunnen verlijmen op uw dak. Het enige dat u tijdens het bestellen hoeft te doen is de juiste maten ingeven!
Vanwege de vele voordelen van niet-klevende EPDM levert EPDMXL uitsluitend EPDM die u door middel van EPDM lijm op het dak kunt aanbrengen. Dit geldt voor onze EPDM dakbedekking op maat, de standaard EPDM folierollen en ook voor de EPDM stroken, die u kunt gebruiken om een dakgoot te repareren of op wilt knappen door middel van het gebruiken van EPDM.